Remco van der Stelt – Business Consultant

2 vonden dit artikel interessant

‘Soms zitten mensen vast in hun denkpatroon. Ik maak ze dan graag los’

Achter iedere ICT’er zit een ander mens. Met een ander inzicht, instelling of afwijkende levensvisie. Bij de in 1983 in Werkendam geboren Remco van der Stelt duurde het even voor hij wist waar nu precies de eigen interesses lagen. Hij is een man die openstaat voor vernieuwingen. Sterker nog: “Veranderingen zijn noodzakelijk om geboeid te blijven. Mijn spanningsboog is niet extreem lang. Daarom ben ik bij Datamex zo op mijn plek. Ik kom bij heel veel verschillende bedrijven. Die verhandelen in essentie soms dezelfde producten, ze zijn allemaal anders georganiseerd. Mijn ei kan ik het beste kwijt bij bedrijven die vooruit willen en, net als ik, breder durven denken dan de technische oplossingen die ik ze aanbied.”

Met een beetje fantasie zou je Remco als student een laatbloeier kunnen noemen. “Op de basisschool vond ik mijn best doen maar niets. Het gevolg was dat ik eerst naar de afdeling metaaltechniek op de Lagere Technische School ging en daarna een chauffeursopleiding deed. Het leek me als tiener een prima leven, vrij door Europa crossen. Lang was ik echter geen chauffeur. Toen ik tegen een relatie aanliep kwam ik erachter bijna nooit thuis te zijn.” Vervolgens rolde hij het hoveniersvak in. Dat was achteraf bekeken een bijzonder creatieve periode in zijn leven. “Ik maakte heel exclusieve tuinen, voor een bedrijf dat erg kunstzinnig te werk ging. Het was nooit standaard wat wij als team uitvoerden. Het meest extreem was een tuin in Wageningen, voor een bedrag van maar liefst vier ton. Ieder steentje was op maat gemaakt. Tuinieren vind ik nog altijd leuk. Het leeft. Het is creëren met planten en andere materialen, zoals schilders dat met verf op een doek doen, of schrijvers met woorden in een boek.”    

‘Ik lees graag boeken van Martin Bril. Hij kan als geen ander de realiteit van het leven prachtig verwoorden’

In zijn vrije tijd is Remco graag actief. Hij fiets veel, begeeft zich graag in de vrije natuur en moedigt vanaf de tribune zijn favoriete voetbalclub NAC Breda het liefst zo snel mogelijk terug de eredivisie in. Daarnaast mag je hem met recht een kunstliefhebber noemen. “Ik ben geïnteresseerd in geschiedenis en literatuur. Ik lees veel, zowel non fictie over het verleden als romans en mooie verhalen. Ik lees bijvoorbeeld erg graag boeken van Martin Bril. Hij kan als geen ander de realiteit van het leven prachtig verwoorden. Ook verlies ik me graag in buitenlandse literatuur, want de wereld houdt niet op bij de Nederlandse grens. In het begin las ik alles van het begin tot het bittere eind. Ook als er niet doorheen te komen was. Ik was te trots om een boek dicht te slaan en weg te leggen. Inmiddels denk ik daar anders over. Valt het tegen, dan begin ik aan iets anders.”  

Vanaf zijn zestiende heeft Remco veel en hard gewerkt. Hij moest blijkbaar eerst twintig jaar worden om te ontdekken dat er nog veel meer zaken in zijn leven belangrijk waren en de eigen interesses zich tevens ver buiten zijn toch al brede speelveld tot dan toe afspeelden. “Tot mijn twintigste deed ik vaak wat er vanuit mijn ouders en de omgeving van me verwacht werd. Dingen uitproberen heb ik echter altijd leuk gevonden. Zo ben ik ook de IT-sector ingerold. Tot mijn zesentwintigste deed ik eerst een technische-, daarna een bedrijfskundige IT-opleiding. Mijn timing was echter beroerd. Midden in de economische crisis kwam ik van school. Het duurde acht maanden voor ik als junior consultant kon beginnen. Daarna ging het snel. Ik groeide door en werkte ruim vijf jaar als organisatieadviseur. Doorontwikkeling vind ik bijzonder belangrijk. Momenteel ben ik als business consultant actief in gebieden van het Microsoft Power Platform. Het doel: het verbeteren van de productiviteit binnen een bedrijf.”

‘Ik noem mij nooit IT’er’

Remco van der Stelt, getrouwd inmiddels en vader van een zoon, leert zichzelf ook als dertiger nog altijd steeds beter kennen. Veranderingen zijn belangrijk in zijn leven en zo benadert hij ook de bedrijven en producten waar hij in zijn werk mee te maken krijgt. “Ik noem mij nooit IT’er. Ik ben een bedrijfskundige, kan goed analyseren en geloof in nieuwe ontwikkelingen. Ik ben betrokken geraakt bij een grote diversiteit aan bedrijven en durf wel te stellen dat ik die steeds met vertrouwen betreed. Datamex richt zich op handelsbedrijven. Die willen in essentie allemaal vooruit komen. Ik ontdek steeds opnieuw dat er veel te winnen is in het klaarmaken van die bedrijven voor veranderingen. Dat zie je ook heel sterk tijdens die coronacrisis bijvoorbeeld. Ik wissel ideeën uit. Ik spar graag met bedrijven. Dat gaat veel breder dan de technieken die ik ze kan aanbieden ter verbetering van de bedrijfsprocessen.”

Buiten zijn bedrijfstak uiten sommige mensen ook wel kritiek. Zij zeggen dan: ‘Jij berooft soms mensen van hun werk’. Dat ziet Remco duidelijk anders. “Mijn doel is uiteraard niet het wegsaneren van werknemers, al kan dat soms het gevolg van een verbeterde bedrijfsvoering zijn. Ik zie dat als mensen vrij maken om iets anders te kunnen gaan doen.” Remco voelt zich een tussenpersoon op de werkvloer. Hij kan een rol spelen in het vervullen van wensen van de klant, omdat die daar alleen niet in slaagt. “Ik heb het niet alleen over het bedenken, en soms zelfs daadwerkelijk creëren, van technische oplossingen. Soms zitten mensen vast in hun denkpatroon. Ik maak ze dan graag los. Vaak zoeken ze louter oplossingen binnen het eigen spectrum. Ik probeer met hen over de grens van dat eigen spectrum heen te kijken. Soms moet je gewoon zaken uitproberen. Dat is altijd mijn eigen mindset geweest. Waarom zou ik die insteek niet proberen over te brengen op anderen?”

Have a lovely day!

2 vonden dit artikel interessant
Vond u dit interessant?

Deel dit artikel