Snijtechniek Brabant realiseert 20% groei na invoering Isah Shop Floor Control

Snijtechniek Brabant is een innovatief loonsnijbedrijf dat sinds 1991 hoogwaardige bouwpakketten maakt voor de jacht- en scheepsbouw. Sinds vijf jaar werken zij met de oplossing van Isah. Met name de implementatie van Shop Floor Control heeft hen een flinke efficiencyslag gebracht. We spraken Technisch Directeur en mede-eigenaar Pieter Vermeulen over de digitale aansturing van hun productievloer en over de mogelijkheden van big data.

Ervaren totaalleverancier
Zowel nationaal als internationaal is Snijtechniek Brabant een ervaren speler als het gaat om (mega)-jachtbouw en werkschepen. Vanwege de enorme machines die zij hier voor nodig hebben, vindt ondertussen ook de industrie en de architectuursector zijn weg naar de Brabantse plaatbewerker. De mogelijkheid om aluminium plaatonderdelen van enorme omvang (8.000 x 2.500) 3D te frezen is voor deze branches namelijk erg interessant. Zodoende is Snijtechniek Brabant in de loop der jaren uitgegroeid tot een totaalleverancier op het gebied van metaal.

Blijvend verbeteren
Vijf jaar geleden koos Snijtechniek Brabant voor de oplossing van Isah. Tot dat moment werkten zij met een eigen ontwikkeld pakket. “Met name op het gebied van inkoop, verkoop, finance en urenregistratie liepen we tegen grenzen aan,” vertelt Pieter. “Om snelle leveringen ook in de toekomst te kunnen garanderen, gingen we op zoek naar een ERP-oplossing die paste bij onze processen. Isah bleek voor ons de juiste oplossing. Binnen drie maanden zorgde Isah-Partner Datamex voor een uitgebreide implementatie van de processen op ons kantoor.” Na de eerste implementatie stond men echter niet stil op het gebied van automatisering. “We vinden het belangrijk om blijvend te verbeteren. Maandelijks hebben wij daarom een consultant van Datamex over de vloer om kleine aanpassingen door te voeren. Een jaar geleden hebben we met de invoering van Isah Shop Floor Control de aansturing van onze productievloer volledig gedigitaliseerd.”

Indrukwekkend machinepark
Het machinepark van Brabant Snijtechniek bestaat uit 19 indrukwekkende machines, waaronder twee professionele plasma snijmachines, vier moderne aluminium freesmachines en machines voor 2D en 3D vormwerkzaamheden. Naast elk apparaat staat tegenwoordig een touch screen waarop medewerkers kunnen zien welke werkzaamheden zij moeten uitvoeren. “Dat was voorheen wel anders,” legt Pieter uit. “Net als veel maakbedrijven werkten wij met geprinte productiedossiers, die door de werkvoorbereiders fysiek naar de vloer werden gebracht. Je kunt je voorstellen dat sommige papieren dan gaan zwerven in zo’n grote productiehal. Waar we bovendien tegenaan liepen, was het feit dat er intern veel communicatie nodig was om helder te krijgen wat de status was van productiedossiers.”

“Veel belangrijker is dat onze omzet het afgelopen jaar met 20% is gestegen, terwijl we nog steeds met hetzelfde aantal mensen zijn! Deze groei hadden we niet kunnen realiseren zonder Shop Floor Control.”

Volledig digitaal werken
Tegelijk met de implementatie van Shop Floor Control heeft Snijtechniek Brabant ook een aantal inrichtingszaken in Isah verbeterd. “We hadden behoefte aan meer inzicht op detailniveau,” verklaart Pieter. “Voorheen boekten we alle uren op projectniveau. We hebben er voor gekozen om dat nu op het niveau van bewerkingsregels te doen. De structuur van onze productiedossiers moest daarvoor anders ingericht worden. Het digitale werken hebben we bovendien breder getrokken dan alleen de aansturing door middel van Shop Floor Control. We merkten namelijk dat er ontzettend vaak heen en weer gelopen werd van de fabriek naar kantoor om dingen na te vragen. Naast Isah Shop Floor Control hebben we daarom ook Skype for Business geïnstalleerd op de touch screens. Zo kunnen medewerkers op de werkvloer snel een vraag stellen aan een collega op kantoor, zonder dat er veel tijd verloren gaat. De deur naar het kantoor is nu letterlijk op slot.”

Efficiencyslag
Een van de belangrijkste voordelen van Shop Floor Control is volgens Pieter de tijdwinst die ze hiermee realiseren. “Dat begint al bij de uren die niet meer vanaf een fysiek urenlijstje hoeven worden ingetikt in ons systeem; dit gaat nu direct digitaal op basis van het starten en stoppen van bewerkingen in Shop Floor Control. Met ruim 600 projecten en 2300 productiedossiers per jaar, scheelt dat veel administratief werk! Daarnaast is er nu veel minder intern overleg nodig om de status van projecten na te gaan. Wanneer een klant belt, kunnen de mensen op kantoor realtime zien hoe het met een order staat. Er hoeft bovendien niet meer gezocht te worden naar de laatste versie van een productiedossier. De werkzaamheden zijn digitaal inzichtelijk dus e.e.a. is altijd up-to-date.”

Al deze voordelen hebben er voor gezorgd dat Snijtechniek Brabant een stuk efficiënter is gaan werken. Pieter: “Het feit dat we nu papierloos werken is in feite bijvangst. Veel belangrijker is dat onze omzet het afgelopen jaar met 20% is gestegen, terwijl we nog steeds met hetzelfde aantal mensen zijn! Deze groei hadden we niet kunnen realiseren zonder Shop Floor Control.”

Big data
Naast een efficiencyslag levert Shop Floor Control ook extra stuurinformatie op. “Er is gewoon veel meer data beschikbaar over de manier waarop er binnen ons bedrijf gewerkt wordt. Denk alleen al aan het feit dat we nu weten dat een project op machine A sneller gerealiseerd is dan op machine B. Of wanneer je nog dieper in de data duikt, weet je dat medewerker X sneller werkt aan een bepaalde machine dan medewerker Y. De mogelijkheden met data zijn enorm! Op dit moment maken we daar binnen Snijtechniek Brabant nog niet eens volledig gebruik van, maar ik kan me voorstellen dat we dit in de toekomst steeds meer gaan doen. Bijvoorbeeld om te bepalen welke medewerkers bijscholing nodig hebben. Of om te zorgen dat onze werkvoorbereiding nog beter de uren & kosten vooraf kan inschatten. Zo kunnen we ook in de toekomst continu blijven verbeteren.”