Werkplekonafhankelijk kunnen werken, maar ook altijd en overal toegang hebben tot informatie zijn belangrijke wensen van Heus Staal. Het bedrijf kijkt altijd naar nieuwe mogelijkheden om de processen verder te optimaliseren. Met de implementatie van Office 365 en SharePoint worden de eerste stappen gezet.

3 vonden dit artikel interessant

Bel me
Mail me

Bel ons direct:
0765730730

“Een echt familiebedrijf”, zo typeert Angela de Heus het bedrijf Heus Staal Papendrecht B.V.. Samen met haar broer, John de Heus, heeft ze de dagelijkse leiding. Zij zijn inmiddels de vierde generatie.

 

Heus Staal is leverancier van stalen platen, buizen, kokers, balken, stafstaal en buiscomponenten voor alle industriële sectoren. Denk daarbij aan de aannemerij, scheepsbouw, weg- en waterbouw, baggerindustrie en constructie. Daarnaast hebben ze eigen transportcapaciteit en kunnen ze profielen met een diameter tot 800 mm zelf zagen. Ze laten ook bewerkingen uitvoeren zoals stralen en meniën of het aanbrengen van Sigmaweld MC. “De instelling van het bedrijf is om met een breed assortiment en grote voorraad de klant zoveel mogelijk te ontzorgen”, vertelt de Heus. Dat stelt de nodige eisen aan de automatisering van de organisatie.

“Zeker op het gebied van ICT is het prettig om op een partij te vertrouwen die beschikt over de actuele kennis.”

Uitbesteden ICT

In 30 jaar tijd is het bedrijf van 3 naar 15 medewerkers gegroeid. Nog altijd een relatief kleine club. Daarom is er jaren geleden al een bewuste keuze gemaakt om de ICT-component niet in huis te halen. “Dat houdt in dat je het gaat uitbesteden. Enerzijds maakt je dat afhankelijk. Anderzijds, als je met een fijne partij kunt samenwerken, dan kun je van hun kennis gebruik maken. Zeker op het gebied van ICT is het prettig om op een partij te vertrouwen die beschikt over de actuele kennis”, vervolgt de Heus. De keuze is indertijd gevallen op Datamex vanwege hun kennis van de processen in de staalhandel.

 

 

“Door de bewerkingen die je aan de producten doet, stel je ook bepaalde eisen aan je systeem. Een balk komt bijvoorbeeld als onbehandeld op 12 meter binnen en wordt ook als zodanig ingeboekt. Maar vervolgens kan het zo zijn dat stukken van deze balk aan verschillende klanten in verschillende afmetingen, al dan niet voorzien van een conservering, worden verkocht. Het systeem moet daar wel mee om kunnen gaan”, ligt de Heus toe. “De meerwaarde van het ERP-pakket van Datamex, PRO/Staal, zit ‘m in de mogelijkheden van artikelcoderingen.”

“Optimaliseren van processen, daar ligt voor ons de winst.”

Processen optimaliseren

De slag die met de implementatie van PRO/Staal is gemaakt, hoopt het bedrijf nu weer te maken met de opvolging van dit pakket. In 2020 wordt PRO/Staal uitgefaseerd en vervangen door een systeem op basis van Microsoft Dynamics NAV. In het kader daarvan nemen ze alvast een voorzet met de implementatie van Office 365 en SharePoint.

 

 

Met deze oplossing kunnen medewerkers sneller bij de juiste informatie. Dat komt de productiviteit ten goede. “Optimaliseren van processen, daar ligt voor ons de winst. Je wilt zo productief mogelijk zijn, dus des te minder handelingen je hoeft te verrichten, des te sneller je bent en hoe meer orders je op een dag kunt verwerken.”

 

 

Op deze manier raken de medewerkers ook al gewend aan een nieuwe manier van werken. Daarnaast zijn deze applicaties in een later stadium eenvoudig te integreren met Dynamics NAV. Dat levert straks voordelen op als de organisatie overgaat naar het nieuwe systeem.

“We werken met flexibele werkplekken. Iedereen moet in het gebouw op elke plek, maar ook thuis kunnen werken.”

Toekomstplannen

In eerste instantie wordt Sharepoint ingezet om de interne processen te verbeteren. Maar in de toekomst kan hiermee ook eenvoudig informatie met klanten worden uitgewisseld. Certificering van materiaal is bijvoorbeeld heel erg belangrijk in de staalbranche. Via een webportal kan deze informatie beschikbaar worden gesteld.

 

Daarnaast kan het orderverwerkingsproces nog verder geoptimaliseerd worden. Het gereed melden van een order gebeurt nu nog handmatig op kantoor. Dit kan geautomatiseerd worden door de medewerkers in de loods de order gereed te laten melden. Heus Staal wacht nog even met de implementatie hiervan tot het nieuwe ERP-systeem van Datamex gereed is.

 

In de aanloop naar het nieuwe systeem organiseert Datamex regelmatig webinars. “Dat ervaren wij als heel prettig en geeft vertrouwen. Enerzijds krijg je een beeld waar Datamex staat in de ontwikkeling Anderzijds geeft het een goed gevoel dat je je wensen en eisenpakket bij ze kunt neerleggen”, concludeert de Heus. Zo kan Heus Staal doorgaan met het optimaliseren van de bedrijfsprocessen.

"I’ve learned that making a living is not the same as making a life” - Maya Angelou

Voor ons gaat het om de balans. Met plezier kunnen werken en het verschil kunnen maken, zowel zakelijk als persoonlijk. Met deze overtuiging proberen we ons bedrijf te leiden. Als dit lukt, dan hebben wij een ‘lovely day’.

U vindt dit interessant.